Afbeelding

Brainstormen over een aardgasvrije toekomst

Algemeen 195 keer gelezen

Waddinxveen - In 2050 moet ook Waddinxveen van het aardgas af zijn, maar hoe moet het pad van de transitie lopen? Aardgasloos wonen stond woensdag 7 november, op de tweede bijeenkomst van de zogenoemde Duurzaamheidsvierdaagse, centraal.

Door Erik van Leeuwen

De bomenwijk in Waddinxveen staat binnenkort een grootscheepse renovatie te wachten. Volgend jaar worden de woningen van Woonpartners Midden-Holland aangepast aan de eisen van deze tijd. De bewoners houden echter aardgas. "Dat is best wel een beetje gek," meende John van der Steldt, raadslid namens Weerbaar Waddinxveen, op het moment dat hij en andere geïnteresseerden aan één van de tafels werden bijgepraat over de alternatieven voor aardgas. "Gaan we straks over tien jaar weer renoveren? Dat lijkt me niet erg efficiënt."
"Ik begrijp de vraag, maar zo lang we nog niet goed in beeld hebben welke alternatieven er zijn, is dat lastig", reageerde Anja van de Kruis van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), waaronder Waddinxveen valt. Zij vertelt dat de ODMH voorzichtig is begonnen met kijken welke alternatieven er voor Waddinxveen zijn. Uitgangspunt daarbij is steeds het goedkoopste model. "Voor Waddinxveen komen de warmtepomp, een cv-ketel met pelletkachel en aardwarmte eruit."

"Het liefste nemen we bij de renovatie ook de vervanging van het aardgas mee", stelt Willem van den Berg van Woonpartners Midden-Holland. "Wij zijn van de 'no-regret' benadering. We willen niet ergens spijt van krijgen. Wat dat betreft zitten wij in dezelfde positie als een individuele woningbezitter, alleen hebben wij wat meer woningen."
"En," benadrukt Van den Berg, "vergeet niet dat het eindplaatje er in 2050 heel anders uitziet dan we nu denken. Kennis en ontwikkeling gaan door."

Een wooncorporatie die van het gas af gaat, betekent dat er meters gemaakt kunnen worden. Doordat nieuwbouwprojecten vanaf 1 juli van dit jaar verplicht aardgasvrij moeten zijn, verwacht Waddinxveen al binnen twee jaar de eerste nieuwe aardgasloze woningen in nieuwbouwwijk Triangel te verwelkomen.

"Er worden nu ook nog woningen met aardgas gebouwd", zei wethouder Gezina Atzema. Zij zag woensdag dat inwoners vooral behoefte hebben aan duidelijkheid. "Mensen willen weten wat ze moeten doen en wat het hen gaat kosten. Als we daar een goed antwoord op kunnen geven, moet het lukken om iedereen op tijd van het gas af te hebben." De eerste gasloze wijk in Waddinxveen moet er in 2025 zijn.

De Duurzaamheidsvierdaagse spitst zich naast aardgasloos wonen ook toe op energiespel met wind, zon en land, circulair ondernemen en WaddX lokale duurzaamheid in de praktijk.

Atzema kijkt met een voldaan gevoel terug op de Duurzaamheidsvierdaagse. "De opkomst op vrijwel alle avonden heeft me echt verrast en er werd fanatiek meegedaan door de aanwezigen. Dat vond ik heel leuk om te zien en mee te maken." Vanavond, woensdag 21 november wordt de Duurzaamheidsvierdaagse afgesloten in De Kroon. De bijeenkomst die om 19.00 uur begint wordt voorgezeten door oud-wethouder Brigitte Leferink.