Wethouder Hannie van der Wal (midden) heeft het bord onthuld en praat met groep 5 van de Dick Brunaschool. (foto en tekst: Nicole Lamers)
Wethouder Hannie van der Wal (midden) heeft het bord onthuld en praat met groep 5 van de Dick Brunaschool. (foto en tekst: Nicole Lamers)

Eerste rookvrije schoolplein in Waddinxveen is een feit

Algemeen 699 keer gelezen

Waddinxveen - In het gebouw waar eerder stichting Vonk was gevestigd, aan de Kerkstraat 13, hangt sinds donderdag 9 november een bord met de tekst 'rookvrij'.

Het bord is onthuld door wethouder Hannie van der Wal in het bijzijn van groep 5 van de Dick Brunaschool, die het gebouw tegenwoordig gebruikt als dependance.

Ook het Centrum voor jeugd en Gezin (CJG) is er gevestigd en het team Wadwijzer. Met name deze laatste twee partijen hebben het initiatief genomen om een goed voorbeeld te stellen en het bord te laten plaatsen namens de Rookvrije Generatie.

Wethouder Van der Wal merkte op dat deze locatie de eerste plek is in Waddinxveen die rookvrij wordt verklaard. "En dat is maar goed ook, want roken is ongezond. Ook als je naast iemand staat die rookt", benadrukte de wethouder.

Ze vertelt de leerlingen van groep 5: "De minister is die mening ook toegedaan en heeft daarom gezegd dat alle schoolpleinen in Nederland in 2020 rookvrij moeten zijn. Dat betekent ook dat de medewerkers van het CJG hier niet meer mogen roken, maar ook jullie ouders niet."

Dit laatste hoopt de wethouder te bewerkstelligen, mede door het bord op een prominente plaats te hangen, aan de voorkant van het pand aan de Kerkstraat. "Juridisch verbieden wordt een ander verhaal, maar je mag er toch vanuit gaan dat ouders toch ook het beste voor hebben met hun kinderen en andermans kinderen."
De 8-jarige Aimee weet zeker dat ze nooit gaat roken. "Je kan er heel erg ziek van worden. Ik denk er niet aan om ooit te gaan roken. Ik zou liever een 'rookversnipperaar' zien."

Het plaatsen van een bord met daarop in grote letters 'rookvrij' is een begin van mogelijk een rookvrije generatie.