Afbeelding

Handen uit de mouwen voor kievitsbloem en ringslang

Algemeen 164 keer gelezen

Waddinxveen – Soppende schoenen, een bezweet voorhoofd en vieze kleren. Maar wel een kop erwtensoep als dank. Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november stak een kleine dertig man de handen uit de mouwen in polder Bloemendaal. Het is voor velen van hen geen eenmalige actie.

Door David Zandbergen

"Het is vandaag inderdaad Natuurwerkdag, maar voor ons betekent het eigenlijk meer de start van het nieuwe vrijwilligersseizoen," vertelt Dirk van der Eijk. Hij coördineert sinds vier jaar een groep vrijwilligers die de natuur in de polder Bloemendaal bijhoudt. "Elk jaar beginnen we op de eerste zaterdag van november met ons werk. Vanaf vandaag gaan we om de twee weken op donderdag en zaterdag de polder in. Daar stoppen we in het voorjaar pas mee." De werkzaamheden bestaan onder andere uit het kort houden van de knotwilgen. Afgelopen zaterdag waren de zogenaamde houtwallen aan de beurt, een klein gebied waar bomen groeien die vroeger werden gebruikt voor brandhout. Aangezien dat tegenwoordig niet meer nodig is, is er sprake van achterstallig onderhoud.
In de polder tussen de Bloemendaalseweg en de Henegouwerweg werden zaterdag ook volop bladeren en afgebroken takken bij elkaar geharkt. "Dat is nodig zodat hier in het voorjaar de vrij unieke kievitsbloemen kunnen groeien en bloeien," vertelt Jan Bos. Hij is een van de vrijwilligers die zich al vier jaar inzet voor het groenbeheer van de polder. "Ik woon zelf op de Brugweg, in feite ben ik dus gewoon in mijn achtertuin bezig." De compost wordt verzameld, en ook dat is goed voor de natuur. "Hopelijk houdt hier straks een bijzonder dier een winterslaap: er zitten hier ringslangen."

Het vele werk dat door de vrijwilligers wordt verzet, lijkt zich uit te betalen. "Het ging tien jaar geleden erg slecht met de weidevogels hier," vertelt Van der Eijk. "De laatste tijd gaat het steeds beter met de vogels." Ondertussen zijn de vrijwilligers klaar met het werk en komen ze de schuur binnen; de snert staat klaar. Over twee weken mogen ze weer.