Afbeelding

Waddinxveen heeft er weer een gemeentelijk monument bij

Algemeen 717 keer gelezen

Waddinxveen - De woning aan Kerkweg-west 13 is door het college van burgemeester en wethouders onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. Met dit pand erbij, kent de gemeente in totaal 24 gemeentelijke monumenten.

Redenen om het huis uit het jaar 1907 tot monument te maken, zijn volgens wethouder Hannie van der Wal diverse bouwkundige bijzonderheden zoals de glas-in-loodramen en diverse ornamenten. Het pand deed volgens het Historisch Genootschap Waddinxveen voorheen dienst als pastorie.
Wellicht de meest bijzondere passage in de geschiedenis van het pand deed zich voor in mei 1945, enkele weken nadat Waddinxveen was bevrijd van de Duitse bezetter. Waddinxveen had sinds maart een NSB-burgemeester, die na de bevrijding direct uit zijn functie werd ontheven. "In het belang van den veiligheid van den staat", kreeg hij op bevel van het militair gezag huisarrest in het pand aan Kerkweg-west 13.
Waddinxveen kent naast gemeentelijke monumenten ook zes Rijksmonumenten, zoals de Brugkerk en het vroegere gemeentehuis aan de Zuidkade.