Archieffoto Hart van Holland.
Archieffoto Hart van Holland.

Raad zet streep door detailhandelsvisie

Algemeen 387 keer gelezen

Waddinxveen - Er komt voorlopig geen detailhandelsvisie voor Waddinxveen. De gemeenteraad zette woensdag 19 september een streep door het collegevoorstel. "De visie rammelde te veel", aldus Halvard Jan Hettema van PvdA/GroenLinks, die met zijn fractie tegenstemde.

Door Erik van Leeuwen

De fractie van links Waddinxveen had, in de wetenschap dat de oppositie (PCW, CDA) ook zou tegenstemmen, de sleutel in handen, maar boog niet voor de druk van de andere partijen in de coalitie. Daarmee stemde de driekoppige fractie van de PvdA/GroenLinks in lijn van het betoog van woordvoerder Nikki ten Zijthoff, die aangaf dat de visie niet compleet was. "Net als de versie van 2006/2007 hoort deze visie ergens in een la te verdwijnen", liet zij weten.

'Het voorstel is een zesje waard, maar heeft de potentie van
een acht'

Ook D66 had de nodige kritiek op de visie, die al eerder tijdens een commissie hevig onder vuur lag. "Het is een zesje waard, maar heeft de potentie van een acht. Om er een acht van te maken is aanpassing noodzakelijk", zei Juliëte Brandenburg. De toezegging van wethouder Gezina Atzema dat de visie slechts de grote lijnen aangeeft en dat het uitvoeringsprogramma gedetailleerder wordt, deed D66 besluiten om toch voor het voorstel te stemmen. De PCW bracht een motie in om de stemming met twee maanden uit te stellen, waardoor er tijd was om de visie 'aan te scherpen', maar daar wilde het college niets van weten. Atzema wilde een stemming en deed een klemmend beroep op alle betrokken partijen om vooral voor te stemmen om daarmee te voorkomen dat een detailhandelsvisie voorlopig van de baan is. Na een ingelaste schorsing bleek de PvdA/GroenLinks niet van mening te zijn veranderd en stemde de meerderheid tegen het voorstel. Tijdens het debat bleken alle partijen, coalitie én oppositie, overigens opvallend dicht bij elkaar te zitten. Geen enkele fractie is voorstander van het verplicht saneren van winkels in economisch minder vitale winkelstrips.

De VVD opperde bij monde van Raymond Boer wel om bij het stoppen die winkels een andere bestemming te geven. Dat kwam hem op forse kritiek te staan van het CDA. "Dat is een sterfhuisconstructie. Zo'n constructie komt de levendigheid van een winkelstrip niet ten goede", reageerde Bastienne Prins. "Je zal als winkelier maar net twee buren hebben die ermee ophouden."

"Het woord sterfhuisconstructie heb ik niet gebruikt", counterde Boer. "Wij vinden dat je de ogen niet moet sluiten voor de toekomst. Voor sommige plekken ligt verpaupering en leegstand op de loer. Vraag en aanbod moeten op elkaar afgestemd worden."

'Organisch afbouwen klinkt als saneren'

In de hele discussie rond de detailhandelsvisie speelde het begrip 'organisch afbouwen' van vijf van de acht winkelstrips in Waddinxveen een grote rol. Prins: "Het klinkt als saneren." Wethouder Atzema gaf, net als tijdens de commissie, aan dat aan de term een verkeerde betekenis wordt gegeven. "Het betekent niets meer dan dat we niet actief aan de slag gaan om winkels te laten verdwijnen", verduidelijkte zij. "Toch hadden wij graag gezien dat in de visie de term was veranderd in organisch veranderen", reageerde Juliëtte Brandenburg van D66. Ondanks de zichtbaar overbrugbare verschillen haalde de visie het, ondanks de oproep van de wethouder, niet.