Wim Lexmond van Wagro stond evenals wethouder Atzema veel ongeruste mensen te woord. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Wim Lexmond van Wagro stond evenals wethouder Atzema veel ongeruste mensen te woord. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Picasa

Onrust over biomassacentrales

Algemeen 510 keer gelezen

Waddinxveen – De eerste van twee informatiebijeenkomsten over de biomassacentrales in Waddinxveen werd donderdag 13 september massaal bezocht. Veel inwoners gaven blijk van hun ongerustheid over de komst van de installaties.

"Ons woongenot gaat eraan", zei Aad van 't Hof. De bewoner van een appartementencomplex in Waddinxveen-Zuid 'vreest met grote vreze' voor de komst van de biomassacentrales. "De stank is nu al niet meer te harden als er een zuidoostenwind waait. Van die zure lucht. Dat wordt straks alleen nog maar erger."

De gepensioneerde Waddinxvener is niet de enige die ongerust is. "Dit is toch geen democratie? Ze houden een informatiebijeenkomst, terwijl alles al is besloten. En die gemeenteraadsleden treft het niet persoonlijk. Die wonen niet in de Triangel of Zuidplas."

Nancy Brenkman, sinds drie jaar woonachtig in de Triangel, is gekomen vanwege een andere reden. Zij is tegen biomassa. "Hoe je het nu wendt of keert, de hoeveelheid fijnstof neemt toe. Ik vind dat er gekeken moet worden naar een duurzaamheidsalternatief."
Martijn Kortleven, raadslid namens de PCW, betreurt de onrust die over de biomassacentrales is ontstaan. "Ik begrijp de zorgen van de inwoners, maar ik constateer ook dat feiten en fictie door elkaar lopen. Het is goed dat er vandaag antwoorden komen op de vele vragen die leven."

Kortleven heeft zelf ook nog vragen voor het college. "Het college heeft onlangs aangegeven pas op de plaats te maken wat biomassa betreft. Ik wil heel graag weten welke instrumenten er zijn om een vierde, vijfde of zesde biomassacentrale te blokkeren."

Twee hoofdrolspelers, directeur Wim Lexmond van Wagro Groenrecycling en wethouder Gezina Atzema, moesten praten als brugman. Soms liepen de emoties hoog op bij de inwoners. "Ik heb geprobeerd om zo goed mogelijk aan te geven waar het ons om gaat, dat we de biomassacentrales nodig hebben om onze duurzaamheidsopgave te realiseren", vertelde Atzema na afloop. "Het bestemmingsplan staat dit soort activiteiten toe, maar we hebben als college ook aangegeven dat we voor nu pas op de plaats willen maken." (Voor één biomassacentrale is al een vergunning afgegeven, over een tweede biomassacentrale gaat de provincie en voor een derde centrale is onlangs een vergunning aangevraagd, red).
Atzema denkt dat pas op de plaats maken recht doet aan de zorgen die bij veel Waddinxveners leven. "We kunnen door die maatregel de ontwikkelingen van de biomassa en de ervaringen die we er straks over opdoen, eerst goed volgen."

"Wat ik vanavond vooral heb gemerkt, is dat er heel veel argwaan is", zei Lexmond na afloop over de bijeenkomst. "Dan moet je heel veel woorden gebruiken om dat een beetje weg te nemen. Het allerbelangrijkste voor mij is dat de techniek van het verbranden van biomassa door de overheid dusdanig gecontroleerd wordt dat er geen schadelijke effecten buiten het bestemmingsplan meetbaar zijn."
Dat Wagro de onrust van de inwoners ook over zichzelf heeft afgeroepen door een grote hoeveelheid geur te produceren afgelopen zomer, beaamt Lexmond. "De reikwijdte van de groenrecycling is echter vele malen groter dan bij een biomassacentrale." Lexmond benadrukt ook dat de bouw van een tweede en derde installatie 'lang niet zeker is'. "De subsidie van de overheid is meer dan gehalveerd en dat maakt het een ingewikkelde zaak."