Het Gouweplein. (archieffoto: Anne Metzelaar)
Het Gouweplein. (archieffoto: Anne Metzelaar)

Detailhandelsvisie college wekt wrevel

Algemeen 452 keer gelezen

Waddinxveen – Het college van burgemeester en wethouders moet met de detailhandelstructuurvisie terug naar de tekentafel. Het voorstel zal deze week bij de gemeenteraadsvergadering van 19 september meteen van de agenda worden gehaald, kondigden de partijen in de programmacommissie Maatschappij en Financiën aan.

Door Erik van Leeuwen

Verantwoordelijk wethouder Gezina Atzema (VVD) kreeg in de commissie op 12 september uit diverse hoeken felle kritiek te verwerken. Een kerngroep van ondernemers, die zou meepraten over de visie, werd niet geraadpleegd voordat het eindresultaat werd gepresenteerd.

Ondernemers in de kleinere winkelgebieden zijn boos omdat in het rapport van adviesbureau Seinpost, dat de basis vormt van de visie en waarin wordt geadviseerd te kiezen voor één hoofdcentrum en twee nevencentra, wordt gesteld dat de kleinere winkelgebieden 'organisch' moeten worden afgebouwd. "Je zal als hardwerkende winkelier maar te horen krijgen dat je winkel ten dode is opgeschreven", zei Ton Burger, die insprak namens de winkeliers in de Dorpstraat.

Henk de Bas van Ondernemers Platform Waddinxveen (OPW) onderschreef één van de conclusies van het rapport dat er in Waddinxveen sprake is van overbewinkeling. "Van sympathie kun je niet leven. Als ondernemer zal je omzet moeten draaien." Hij nuanceerde een andere conclusie dat het Gouweplein met structurele leegstand kampt. "De leegstand die er nu is, komt door een juridisch geschil tussen projectontwikkelaar en verhuurder. Als dat opgelost is, staan alle winkels zo weer vol, let maar op."

Burger, eigenaar van de gelijknamige boekhandel aan de Dorpstraat, zei dat de winkeliers in het oude centrum zich door het rapport als onbeduidend voelen weggezet. "Er wordt gesproken over winkelgebiedje. Of de winkels goed draaien, daar wordt niet naar gekeken. De Dorpstraat heeft speciaalzaken die een regionale functie hebben."

Hij had nog meer moeite met de handelswijze van de wethouder, die eind augustus in de media liet optekenen dat kleinere winkelgebieden organisch moeten worden afgebouwd. "Dat komt hard aan."

Atzema liet weten dat organisch afbouwen niets meer betekent dan het flexibel omgaan met de situatie. "We gaan er niet actief voor zorgen dat winkels verdwijnen."

Atzema zei de indruk te hebben dat de gepresenteerde detailhandelsvisie 'over het algemeen' wel op steun kon rekenen. Die opmerking prikkelden de commissieleden die van de wethouder zekerheden wilden. Zo vroeg Sylvia Vink van Weerbaar Waddinxveen of de gemeente bij een aanvraag voor uitbreiding van een winkel in een gebied dat op de nominatie staat om 'organisch afgebouwd te worden' , deze automatisch zal afwijzen.

Albert Kerssies (PCW) wilde weten of er was nagedacht over de relatie met de wijk. "Wat doet het met de leefbaarheid van de wijk als er een winkelgebied verdwijnt?" Hij wees daarbij op De Luifelbaan, die het zwaar heeft.
Atzema gaf aan dat al die vragen in het uitvoeringsprogramma van de visie aan bod zullen komen. Dat stelden de partijen niet gerust. Zij willen eerst een goed uitgewerkte visie zien en kondigden al aan dat het punt bij de raadsvergadering van woensdag 19 september van de agenda zal worden gehaald.