Oud-burgemeester Bert Cremers aan het woord.
Oud-burgemeester Bert Cremers aan het woord.

Er bestaat niet zoiets als 'dé typisch Waddinxveense identiteit'

Algemeen 905 keer gelezen

Waddinxveen – Vijf oud-burgemeesters en huidig burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis bogen zich woensdag 12 september tijdens een symposium van het jubilerende Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW) over de vraag of er zoiets bestaat als 'dé Waddinxveense identiteit'. De algemene conclusie was 'nee'.

Door Erik van Leeuwen

De historische vereniging had voor de viering van haar 25ste verjaardag een uniek gezelschap bij elkaar gekregen in de raadzaal van het gemeentehuis. Bert Smallenbroek, Fedde Jonkman, Henk Roijers, Bert Cremers en Koos Karssen waren allen in het verleden een lange dan wel korte tijd burgemeester van Waddinxveen. De vijf nog in leven zijnde oud-burgemeester waren gevraagd of zij hun licht konden laten schijnen over het wel of niet bestaan van dé Waddinxveense identiteit.

De sprekers benaderden het thema allen uit een andere invalshoek en dat maakte de goed bezochte avond boeiend. Smallenbroek, eerste burger van 1976 tot 1981 en de oudste voormalig burgemeester van Waddinxveen, gebruikte de meeste tijd voor zijn verhaal.

Hij ging in op de tegenstellingen tussen de gelovige en niet-gelovige gemeenschap waarmee hij als burgemeester in Waddinxveen werd geconfronteerd. Hij meende dat er pas sprake is van een gezamenlijke identiteit als respectvol wordt omgegaan met verschillende opvattingen en deze worden geaccepteerd door de andere groep. "Gebrek aan vertrouwen is een belemmering bij het ontstaan van één identiteit", zei hij.

Fedde Jonkman gaf aan dat identiteit 'een stuk van jezelf is'. De tegenwoordig in Rijnsburg woonachtige oud-CDA-politicus wandelt nog één keer in de twee jaar door zijn oude woonplaats. "De laatste keer zijn we langs het hospice gelopen. Dat ligt op een fantastische plek. Een huis omgegeven door een mantel van liefde. Dat is voor mij de totaalidentiteit van Waddinxveen. Voor zulke initiatieven mag de vlag uit."

Henk Roijers, die vijf jaar waarnemend burgemeester was in Waddinxveen (2004 - 2009), was het meest uitgesproken. "Waddinxveen is zo pluriform dat van één typische identiteit geen sprake kan zijn."

Volgens Roijers was die Waddinxveense identiteit er nog wel in 1960. "Met een bijna honderd procent autotochtone bevolking met praktisch dezelfde achtergrond. Sindsdien groeide het bevolkingsaantal van 10.800 naar 27.500. Uit cijfers van het CBS blijkt dat tienduizend inwoners van buitenaf komen. Daarbij komt dat het aantal niet-westerse migranten sinds 1998 van 3000 naar 4500 is gegroeid. Dat maakt dat er in mijn ogen niet gesproken meer kan worden van één Waddinxveense identiteit."

"Is dat erg? Nee, mits de gemeenteraad een goede afspiegeling is van die verschillende identiteiten en dat in de raad rekening wordt gehouden met de diverse geloofsachtergronden en sociale klassen."

Hij vergeleek de ontwikkeling van de bevolkingsopbouw met wijn. "In 1960 was er één goed glas rode wijn. Daar is een sinaasappel, appel en ananas aan toegevoegd. Het is nu sangria, van smaak anders dan die rode wijn, maar ook lekker."

Bert Cremers (PvdA) verzette zich in zijn betoog hevig tegen 'een collectieve identiteit' omdat die in zijn ogen niet bestaat. "Een persoonlijke identiteit is er wel en dat is naar mijn mening meer dan je woonplaats. Verschillende bouwstenen vormen je persoonlijke identiteit. Bouwstenen die voortkomen uit je beleving en uit ervaringen in je omgeving."

Hij vervolgde: "Wij moeten in Waddinxveen streven naar een identiteit die uitnodigt om mee te doen in de samenleving in plaats van uitsluiting. Geen wij of zij", riep hij op.

Koos Karssen, die in 2017 maar een paar weken burgemeester in Waddinxveen is geweest en Cremers verving wegens ziekte, pleitte voor meer aandacht voor de historische identiteit van Waddinxveen. "Laat dat terugkomen in het centrum. Zet oude lantaarnpalen neer, laat zien dat je trots bent op je verleden."

Van links naar rechts: Koos Karssen, Fedde Jonkman, Bert Smallenbroek, Evert Jan Nieuwenhuis, Bert Cremers en Henk Roijers.
In een volle raadzaal leidde burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis het symposium.
Oud-burgemeester Fedde Jonkman.