De Triangel in aanbouw. (archieffoto: Henk Starreveld)
De Triangel in aanbouw. (archieffoto: Henk Starreveld)

CDA waarschuwt college: 'De Triangel wordt een yuppenwijk'

Algemeen 558 keer gelezen

Waddinxveen – De fractie van het CDA heeft woensdagavond 12 september bij de gedeelde programmacommissie Ruimte en Infrastructuur aandacht gevraagd voor het gebrek aan sociale huurwoningen in de nieuwbouwwijk Triangel.

Door Erik van Leeuwen

De politieke partij vindt het aantal ingetekende huurwoningen in deelplan G1 en G2 veel te laag. "Als dat niet verandert, wordt de Triangel een wijk van yuppen", waarschuwde CDA-raadslid Frans Schwiebbe.

In het nieuwste ontwikkelingsplan voor de Triangel zijn 202 woningen ingetekend. Daarvan zijn er 27 bestempeld als 'sociaal'; woningen met een huurprijs onder de 700 euro. "Dat is in de strijd met de afspraken die eerder zijn gemaakt", reageerde Schwiebbe. "De afspraak was twintig procent, nu halen we in de Triangel net aan zes procent."

Schwiebbe zei er geen genoegen mee te nemen dat het restant van het percentage elders in Waddinxveen wordt gerealiseerd. "Als we dit accepteren, wordt de Triangel een yuppenwijk, waar alleen maar plaats is voor mensen met een dik gevulde portemonnee", zei hij na afloop van de commissie.
Volgens Schwiebbe moet Waddinxveen starters op de woningmarkt de hand reiken. "De laagste prijs voor een koopwoning in Waddinxveen is inmiddels opgelopen tot 240.000 euro. Dat is voor vrijwel alle starters onbetaalbaar. Als je bedenkt dat dat bedrag staat voor vier jaarsalarissen, dan kun je ook rekenen dat mensen ongeveer zestigduizend euro moeten verdienen. We zijn de jonge mensen aan het wegjagen uit Waddinxveen."

Wethouder Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks) beloofde tijdens de commissie beterschap. "Als u het coalitieprogramma heeft gelezen, dan weet u dat deze coalitie streeft naar meer sociale woningen in de Triangel. Dat vergt onderhandelingen en tact. Er wordt volop aan gewerkt. Wij willen het aantal sociale woningen verhogen. Als dat in Park Triangel niet lukt, gaan we andere mogelijkheden zoeken", zegde hij toe.