Koningsdag 2017 met op de achtergrond de kinderboerderij. (foto: Henk Starreveld)
Koningsdag 2017 met op de achtergrond de kinderboerderij. (foto: Henk Starreveld)

Bezuiniging kinderboerderij Dierendal deels geschrapt

Algemeen 403 keer gelezen

Waddinxveen - Kinderboerderij Dierendal krijgt jaarlijks subsidie, maar heeft in het verleden ook een taakstelling opgelegd gekregen. Van de kinderboerderij verwacht de gemeente dan ook dat die sponsors werft en zelf de handen uit de mouwen steekt, waarmee de kinderboerderij ook wordt gespekt.

De kinderboerderij zou de gemeente een bedrag van ruim 6500 euro moeten terugbetalen over het jaar 2017. Maar de kinderboerderij heeft kunnen aantonen, dat dit geen haalbare kaart is. Dierendal zou dan nog maar een eigen vermogen hebben van een paar honderd euro.
Het college van burgemeester en wethouders meent dat deze buffer inderdaad te klein is om een nieuw jaar mee te starten en kent daarom een eenmalige bijdrage van ruim 3000 euro toe waardoor de ombuiging over het jaar 2017 per saldo neerkomt op 3500 euro in plaats van 6500 euro. "Dat geldt alleen voor het jaar 2017, hoe het voor 2018 uitpakt, wordt volgend jaar pas weer duidelijk", meent wethouder Kirsten Schippers. "De gelden die door Dierendal worden opgehaald, kunnen jaarlijks nogal verschillen".
Voorzitter Ellen van Helden van stichting Dierendal, die voorheen druk bezig is geweest om de extra bezuiniging op Dierendal van tafel te krijgen, zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de beslissing van het college. "Wij hebben eerder al aangegeven dat we de extra bezuinigingen niet gaan betalen. Een bezuiniging die, dit jaar, voor een deel wordt gecompenseerd door een eenmalige bijdrage, is overigens een rare constructie." Ook met de term 'subsidie' is Van Helden niet gelukkig. "Die zogenaamde subsidie is wat de gemeente altijd al heeft betaald aan Dierendal voor het beheer, de elektra, het gebouw en af en toe onderhoud. De rest zoals de dierenarts, hooi, stro, kantinekosten, onderhoud van de gebouwen, mestafvoer, verzekering vrijwilligers, hokken en het feest met Koningsdag betalen we allemaal zelf." Inhoudelijk wil Van Helden niet verder op de kwestie ingaan. "Ik wil eerst de brief van de gemeente bespreken met mijn bestuur en dan netjes het college inhoudelijk antwoord geven op zijn brief."