Uit een enquete bleek dat twee derde van de Waddinxveense ondervraagden aanbod mist in winkelcentrum Gouweplein.
Uit een enquete bleek dat twee derde van de Waddinxveense ondervraagden aanbod mist in winkelcentrum Gouweplein.

Conclusie rapport adviesbureau: versterk de dorpsfunctie van het Gouweplein

Algemeen 356 keer gelezen

Waddinxveen – Om het Gouweplein beter te laten renderen moet de gemeente zich richten op het versterken van de dorpsfunctie van het winkelcentrum. Dat is één van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat adviesbureau Seinpost in opdracht van de gemeente deed naar de detailhandelstructuur in Waddinxveen.

Door Erik van Leeuwen

De conclusies van het onderzoek werden woensdag 5 september aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het Gouweplein, sinds 2014 hét winkelhart van Waddinxveen, heeft vooral een winkelfunctie en dat moet anders, zei Jan-Willem Speetjes, retailspecialist van Seinpost. "Uit een enquête onder bewoners van Waddinxveen blijkt dat twee derde van de ondervraagden aanbod mist."

Dorpscentrum
Volgens Speetjes zijn er op het Gouweplein te veel winkels en is het evenwicht met horeca en cultuur niet goed. "Het Gouweplein is nog te weinig een dorpscentrum, terwijl het die functie wel zou kunnen bekleden. Er moet dus geïnvesteerd worden in meer horeca en verswinkels. Een concentratie van deze laatste soort winkels zou welkom zijn."

Speetjes maakte ook duidelijk dat uitbreiding van het winkelbestand op het Gouweplein niet nodig is. "Er is geen sprake van overbewinkeling, wel is er leegstand."

Economische vitaliteit
Een andere aanbeveling uit het Seinpost-rapport is dat de Passage een dienstverlenende en verzorgende functie in plaats van een winkelfunctie moet krijgen. Op basis van het onderzoek naar de Waddinxveense winkelstructuur kwam Speetjes ook tot de conclusie dat Waddinxveen voor zijn economische vitaliteit gebaat is bij het Gouweplein en twee nevencentra: één winkelstrip in Waddinxveen-Zuid en één in Waddinxveen-Noord, waar het KW-plein en Groensvoorde als één worden gezien.

"In Zuidplas [Waddinxveen-Zuid, red.] is het met de winkels wel wat mager. Daar kan nog wat aanvullends bij", zei Speetjes. Voor de overige winkelgebieden is het toekomstperspectief klein, gaf hij aan. "Op termijn zullen die, met de veranderde wereld, niet overleven. Goed voorbeeld is de strip op de Luifelbaan, die is erg kwetsbaar. Zonder de aanzuigende werking van een supermarkt is het erg lastig."

Organisch afbouwen
Het college liet onlangs al weten een winkelstructuur aan te hangen met één hoofdcentrum en twee nevencentra. De opmerking van wethouder Gezina Atzema om kleinere winkelgebieden 'organisch af te bouwen' viel slecht bij de winkeliers. Ze bedoelt hiermee 'natuurlijk verloop'. Speetjes: "Het kan best dat winkels in de kleinere strips nog enkele jaren kunnen voortbestaan. Ons onderzoek richt zich op wat het beste is voor de vitaliteit van de Waddinxveense winkelstructuur."

Geen discussiebijeenkomst
Hoewel het geen discussieavond was, opperde Jan van der Loo (PvdA/GroenLinks) het idee om 'positief' te saneren. "Werk met de winkeliers in de diverse winkelgebieden samen aan een plan."

Voor de aanwezige raadsleden was het sowieso even slikken. "Als ik hoor dat de Dorpstraat zo'n beetje opgegeven wordt, doet me dat heel veel pijn", reageerde Trix de Kruijff (CDA). "Het is het oude hart van Waddinxveen. Hier speelt het sentiment een grote rol."
Onlangs is de openbare ruimte van deze winkelstrip nog geheel gerenoveerd.

Besluit
De raad neemt binnenkort een besluit over de detailhandelstructuurvisie. De ondernemers hebben dan ook de mogelijkheid om in te spreken. "Daarna wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld," aldus wethouder Atzema.