Het echtpaar Heemskerk ontving een bos bloemen van burgemeester Nieuwenhuis.
Het echtpaar Heemskerk ontving een bos bloemen van burgemeester Nieuwenhuis.

Echtpaar Heemskerk bereikt mijlpaal met 60-jarig huwelijk

Algemeen 470 keer gelezen

Waddinxveen - De 82-jarige Toos Heemskerk kan opperst tevreden zijn. Haar mijlpaal was 60 jaar getrouwd te zijn met haar Gerard (86) en er een feestje van te kunnen maken en dat is gelukt. Maandag 9 juli werd het diamanten echtpaar gefeliciteerd door burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis, zaterdag vieren ze het met familie en vrienden.

"En alles wat hierna nog komt, is een toegift. Zo zie ik het", meent Toos die het succes van haar huwelijk vooral toeschrijft aan 'elkaar de ruimte geven' en 'je gezondheid meehebben'. Al 60 jaar wonen de echtelieden in de Dorpstraat. Vroeger zat witgoed- en installatiebedrijf Heemskerk onder hen, tegenwoordig is het een lingeriezaak.
Het installatiebedrijf was van een oom van Gerard Heemskerk. Hij kwam als 17-jarige in de zaak werken als installateur en uitvoerder en dat deed hij vervolgens 47 jaar lang. De firma bestaat nog steeds, maar dan in Moordrecht. Het echtpaar heeft niet alleen de Dorpstraat in die 60 jaar zien veranderen, maar heel Waddinxveen. "Vroeger zaten in deze straat twee slagers, vier kruideniers en twee bakkers. Je deed hier de dagelijkse boodschappen." Tegenwoordig kan je er terecht voor een onderbroek, een pen of een fiets. "Maar Waddinxveen is helemaal veranderd. We hebben de Oranjewijk gebouwd zien worden, Peuleien, de Zuidplas en nu de Triangel."
Een jaar of wat geleden heeft Toos al haar vrijwilligerstaken op moeten zeggen. Ze had en heeft ernstige problemen met haar zicht. "Daarvoor was ik 35 jaar actief geweest voor de Zonnebloem, ook als voorzitter en daar heb ik zelfs nog een lintje voor gekregen." Ook heeft ze zich jarenlang ingezet voor het Anne Frank centrum.
Nu is ze vooral nog druk bezig met het huishouden en een gezellige oma zijn voor de vier kleinkinderen die ze heeft. Opa wordt vooral geroemd om zijn 'gouden handen'. "Als hij iets niet kan maken, kan je het net zo goed weggooien", zegt dochter Jolanda (56) met een grijns. Haar dochter vult aan: "Ik had laatst drinken over mijn laptop gemorst per ongeluk, maar opa heeft het geheugen weten te redden."