Echtpaar Van Straalen kreeg uit handen van burgemeester Nieuwenhuis een bos bloemen.(foto en tekst: Nicole Lamers)
Echtpaar Van Straalen kreeg uit handen van burgemeester Nieuwenhuis een bos bloemen.(foto en tekst: Nicole Lamers)

Het geheim van een briljant echtpaar

Algemeen 726 keer gelezen

Waddinxveen - Wie 65 jaar getrouwd wil blijven, moet in zijn of haar huwelijk vooral 'geven en nemen'. De 89-jarige Lies van Straalen en zijn echtgenote Riet van Straalen (87) kunnen het weten. Zij vierden op zaterdag 30 juni hun briljanten huwelijk.

Riet meent dat zij en haar man nog ouderwets zijn. "Als je met elkaar trouwt, blijf je bij elkaar." Lies valt haar bij: "Hier en daar is wel een deukje, maar in ieder huwelijk is wel eens wat."

De twee echtelieden hebben elkaar in het Westland, in Monster leren kennen. Riet was de bakkersdochter en was bevriend met de zus van Lies. Veel tijd om uit te gaan had zij niet, maar toch had Lies haar in de smiezen. Ze kregen verkering, maar een jaar later moest Lies zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunst onderbreken voor de dienstplicht. Hij moest naar Indië. "Ik heb daar gelukkig geen wapens hoeven te gebruiken, ik was radiotelegrafist."

Na twee jaar kwam hij terug en pakte zijn studie weer op. "Maar in de reclame was toen geen droog brood te verdienen en dus ben ik ditjes en datjes gaan doen." Uiteindelijk komt Lies terecht bij Unilever en werkt daar voor de afdeling verkoop en reclame. Hij is onder andere handig in het maken van mooie stands op beurzen.
Er kwamen kinderen, twee zonen, en af en toe viel Riet nog in bij het bakkersbedrijf van haar ouders wanneer er een tekort aan personeel was. Het vak was haar zo met de paplepel ingegoten. "Ik was 8 jaar toen ik al oliebollen bakte, met twee lepels...nog heel ouderwets."

In Monster moest het stel hun huis verlaten, er waren andere plannen mee en een aannemer in Monster liet ze een tekening zien van een woningbouwproject in Waddinxveen. "We hebben dit huis op tekening gekocht", zegt Riet met een grijns. "Ik heb er wel op gelet of de zon in mijn keuken scheen, er was toen geen verwarming of niets." Zo is het echtpaar in Waddinxveen beland.

In de periode dat Lies van Straalen met pensioen ging, hij was toen 57 jaar, richtte hij de Waddinxveense Kunst Kring op. Hij deed dat uit onvrede met het ballotagebeleid bij een expositie in 't Trefpunt. "Er werd een beetje minachtend gedaan over sommige kunstenaars en die mochten niet meedoen met de expositie. Ik vond dat niet kunnen en richtte een eigen club op."

Dit jaar bestaat WKK 30 jaar. De meeste werken die aan de muur hangen in huize Van Straalen zijn ook door de heer des huizes vervaardigd. Van bloemen tot landschappen en fantasiewerken. Zo precies schilderen als dat hij jaren heeft gedaan, lukt de amateur kunstenaar niet meer maar door het toepassen van een andere techniek, stippen zetten en een passer bij de hand houden, komt hij een heel eind.
De naam Lies van Straalen is in het dorp vooral ook bekend van de cartoons die jarenlang in de plaatselijke krant waren te zien. Hij laat een boekje zien waarin al zijn creaties zijn opgetekend. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis die het stel op maandag 2 juli is komen feliciteren, grijnst. "Ik ken het boekje. Ik kom daar tekeningen tegen over politieke issues die nog steeds spelen of onlangs nog hebben gespeeld zoals de bouw van het nieuwe centrum en de Passage."

Het echtpaar kan terugkijken op een mooie feestdag zaterdag met wel 50 gasten. Uiteraard ontbrak de familie niet bij het vieren van dit briljanten huwelijk. De 2 zonen waren er, 3 kleinkinderen en maar liefst 7 achterkleinkinderen van wie de jongste 4 jaar is.