Afbeelding

Dorpstrots

Algemeen 265 keer gelezen

Groeneweg kampioen! Korbis kampioen! Op een sportveld gaat het soms om meer dan alleen een spelletje. Bij lokale clubs wordt ook gespeeld om dorpstrots. Als de club kampioen wordt, wordt het dorp kampioen!
Die dorpstrots zit niet alleen in sport, trouwens. Volgens mij zit het ook in lokaal erfgoed en in het winkelaanbod. Zo weet ik dat menig Zevenhuizenaar zich gekrenkt voelt in z'n dorpstrots door het wegvallen van de middenstandsmogelijkheden op dorp; de discounterdiscussies zijn tot nog toe altijd uitgemond in een supermarktsof.
Wat sport met betrekking tot dorpstrots uitzonderlijk maakt, zijn de derby's. Onderlinge wedstrijden tussen buurverenigingen. Daarvan bestaat niet echt een evenknie buiten de sport: wordt er hartstochtelijk getwist over welk dorp de mooiste apotheek heeft? Niet echt hè? En toch, voor mensen die overal wedstrijdjes van maken wordt dorpstrots een sport op zich.
Dat merk je op middelbare scholen. Meerdere 'rivaliserende' dorpsidentiteiten komen daar bij elkaar in een snelkookpan van onzekerheid, hormonen en tienerbranie. Het schoolplein is een strijdtoneel waarop alle nuance overboord gaat. Uit dorp X komen de boeren en uit dorp Y de kouwe kak – zo makkelijk is de wereld in te delen. Volgens schoolpuberlogica ben je een superboer als je uit een dorp komt waar de trein niet eens stopt. Nog altijd vind ik dat moeilijk te verkroppen: waarom heeft Waddinxveen inmiddels drie treinstations en heeft Zuidplas, met vier dorpen, er maar eentje? Dat is niet zozeer een journalistieke vraag als wel een Calimero-vraagstuk.
Er zijn bussen, natuurlijk. Voor je het weet ben je in Zoetermeer, Gouda, Rotterdam. Maar toch, de trein is – meer dan de bus – een laagdrempelige deur naar de wereld. De trein reikt verder dan de streekbus. Als je waarzeggers moet geloven wordt de trein bovendien een steeds belangrijker vervoermiddel voor grote en kleine afstanden.
Meer mensen raken overtuigd van het idee dat het overmatige gebruik van vliegtuigen en auto's schadelijk is voor de wereld. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door vliegreisjes naar Bali en dagelijks filerijden. Klimaatverandering neemt verontrustender vormen aan en menigeen verandert daarop zijn levensstijl: van composthopen bouwen en afvalscheiden tot geen vlees meer kauwen en vliegtuigmijden.
Fiets- en treinvakanties gaan een terugkeer beleven, zo luidt de voorspelling. Het aantal geboekte treinvakanties neemt toe. Treinbestuurders – niet letterlijk, ik bedoel die mannen met een pak en een hoog salaris – hebben begrepen dat het Nederlandse sporennetwerk uitgebreid moet worden als deze treintrek aanhoudt. Zou het dan eindelijk…
Met de bloedhitte van de laatste weken hoef ik sowieso niet naar Spanje in de zomer. Als de klimaatverandering doorzet, vier ik mijn vakantie aan de Petteplas. Daar ben je zo, met de sprinter vanuit Zuidplas-Noord, -West of -Oost. Als klimaatverandering ergens goed voor mag zijn, laat het dan zijn voor de boerenboemel, de toekomstige
dorpstrots.