Ruud Kooger bij zijn muurschildering.
Ruud Kooger bij zijn muurschildering. Foto: Nicole Lamers

Ruud Kooger tevreden over eindresultaat muurschildering

Algemeen 636 keer gelezen

Waddinxveen - De muurschildering in de tunnel onder het nieuwe treinstation van Waddinxveen (Triangel) is klaar. Kunstenaar Ruud Kooger (29) is tevreden over het eindresultaat.

Het totale oppervlak waar Kooger enkele maanden mee bezig is geweest (niet elke dag, afhankelijk van het weer), is 500 vierkante meter. Voordat de tunnel gerealiseerd was, was de Waddinxveense kunstenaar al met zijn ontwerp bezig. "Drie ontwerpen heb ik in totaal gemaakt, maar de meeste stemmen kreeg het ontwerp Schilderij."

De afbeelding van de huizen van nieuwbouwwijk De Triangel vindt Kooger het meeste passen bij de naam van deze muurschildering. "Dat gedeelte is echt schilderachtig." Maar hij is zelf ook te spreken over de afbeelding van bedrijventerrein Coenecoop. "Dat is wat realistischer, ook goed gelukt."

Ook ontbreken de windmolens niet en de hefbrug van Waddinxveen. Voor de rest is vooral het groene karakter van Waddinxveen benadrukt in de vorm van weilanden met koeien en schapen. En water met eenden. Kooger vindt ook de kleuren mooi tot zijn recht komen, het is overwegend groen, geel en blauw. "Het maakt de tunnel ook heel vrolijk."

Droomklus
Kooger noemt het 'een droomklus'. "Heerlijk, zo'n groot oppervlak waar je los mag gaan." Hij heeft nog wel een locatie op het oog in Waddinxveen waar hij graag een keer zijn kunsten zou vertonen: de flat naast de Luifelbaan. "Dat is een prachtig, groot blind oppervlak."

Voordat Kooger met zijn spuitbussen in de weer kon, moest de tunnel schoongemaakt worden. "Er zat nog cementsluier op." Daarna werd de grondverf aangebracht en vervolgens met latex de basiskleuren. Pas daarna komen de spuitbussen tevoorschijn.

"Het is duurzame verf, speciaal voor buiten. Bovendien wordt op de meest kwetsbare delen een coating aangebracht, dus dit zit er wel voor jaren." Hij grijnst.

Dat de klus nu geklaard is, komt mooi uit. Kooger is op 1 mei vader geworden van zijn tweede kind, Noor. "Even een poosje rust en dan staan er alweer nieuwe klussen te wachten. Ik heb tegenwoordig geen klagen over het aanbod van werk." Soms moet hij zelfs hulptroepen inzetten. "Maar dat is toch wel lastig voor een kunstenaar. Ik weet precies wat ik in mijn hoofd heb en hoe het eruit moet komen te zien. Zelfs bij het aanbrengen van de onderlagen, is het soms moeilijk om het uit handen te geven."