Jan Janssens, Ben van der Sluis en wethouder Brigitte Leferink.
Jan Janssens, Ben van der Sluis en wethouder Brigitte Leferink.

Ideeënboek voor sportclubs

Algemeen 433 keer gelezen

Waddinxveen - Ben van der Sluis, bestuurslid van voetbalvereniging ASW, heeft donderdag 12 april tijdens het sportcafé bij zijn club het eerste exemplaar van 'Het grote Ideeënboek voor sportclubs' gekregen. Hij kreeg het uit handen van wethouder Brigitte Leferink en Jan Janssens, die namens NL Sportclubs het boek heeft geschreven.

Door Erik van Leeuwen

In het boek staan meer dan 250 ideeën beschreven uit de praktijk. "Clubs uit Waddinxveen kunnen er hun voordeel meedoen", aldus wethouder Brigitte Leferink, die trots is dat Waddinxveen met voetbalvereniging ASW ook is vertegenwoordigd in het boek.

De fusieclub begon in 2013 met het aanbieden van voetbal voor kinderen met een vorm van autisme. De club startte met acht kinderen, inmiddels zijn dat er ongeveer dertig. "Ze komen bij ons met een gebogen hoofd binnen, maar lopen na verloop van tijd met het hoofd recht omhoog weer naar de uitgang. De kinderen stralen weer zelfvertrouwen uit en dat is fantastisch om te zien", vertelde Jan-Willem van 't Riet, die één van de initiatiefnemers is van het ASS-voetbal bij ASW.

Jan Janssens, auteur van het boek, heeft zelf een verleden met Waddinxveen. Hij woonde er jaren en was nog enige tijd voorzitter van WSE, dat is opgegaan in ASW. Hij drukte de aanwezige clubs op het hart om het boek goed door te lezen en ideeën pasklaar te maken voor de eigen clubs. "In deze tijd is het bijvoorbeeld best lastig om sponsors te vinden en te houden. In het boek staat een verhaal van Veluwse Boys uit Garderen, dat jarenlang een vaste hoofdsponsor had, maar met de handen in het haar zat toen deze ging stoppen. De club vreesde dat het lastig ging worden om een nieuwe hoofdsponsor te vinden en het bestuur verzon een creatief concept. Het verlootte het hoofdsponsorschap onder bedrijven die elk een lot van honderd euro konden kopen. Het nieuws verspreidde zich in het dorp als een lopend vuurtje en via het netwerk van de bestuurders en leden werden flink wat loten verkocht. Honderd euro euro bleek voor veel kleine bedrijven een mooi behapbaar bedrag. De winnaar werd één seizoen hoofdsponsor en de club haalde twee keer zo veel sponsorgeld binnen."
Hij gaf de aanwezige Waddinxveense sportbestuurders ook nog een tip mee: "Beter goed gejat dan slecht verzonnen."

Ton Vreeburg, voorzitter van hockeyclub Waddinxveen, vertelde over zijn eerste ervaringen met het volledig 'rookvrij' maken van zijn club. Zowel in de kantine als buiten op het complex mag er niet meer gerookt worden bij de Waddinxveense hockeyers. "Eigenlijk hebben we heel weinig negatieve reacties gehad", zei hij. "We hebben het besluit vooraf ruim en breed gecommuniceerd. Het meest kritisch waren de jong-senioren.Bij heren 1 en 2 waren ze gewend om na de wedstrijd direct een peuk op te steken. Als bestuur hebben we afgesproken dat we geen politieagent gaan spelen, maar we zijn erg tevreden hoe de invoering is verlopen. Tegen andere clubs zou ik zeggen: gewoon doen."