Henk Revoort en Leen de Jong bij de oude burgemeestersstoel.
Henk Revoort en Leen de Jong bij de oude burgemeestersstoel.

Jarig HGW wil eigen ontmoetingsplaats

Algemeen 402 keer gelezen

Waddinxveen – Het historisch genootschap Waddinxveen (HGW) bestaat vrijdag 20 april 25 jaar. Het genootschap zet zich in voor het behoud van oude panden in Waddinxveen en geeft voorlichting over de geschiedenis van het dorp. Voorzitter Leen De Jong en vice-voorzitter Henk Revoort kijken terug, en blikken vooruit.

Door David Zandbergen

Het genootschap is ontstaan in 1993, als gevolg van de sloop van een oud notarispand aan de huidige Kerkweg-oost. Jaap in 't Hol, de eerste voorzitter van het HGW, was notaris en had nog gebruik gemaakt van dit pand. "Dit nooit meer", was zijn reactie geweest op de sloop van het pand. Om hetzelfde lot andere oude panden te besparen, richtte hij samen met dorpsgenoten het HGW op. "Panden behouden van sloop is helaas niet helemaal gelukt", kijkt huidige voorzitter De Jong terug. Met name de sloop van het oude stationsgebouw steekt: "daar hadden wij nu moeten zitten."

Vandaag de dag is het Historisch Genootschap gezeteld in een bijgebouw van de oude Dobbelman fabriek, een groot, oud en statig pand aan de Noordkade. Daar bevindt zich de oudheidskamer, waar allerlei oude voorwerpen die een band hebben met Waddinxveen te zien zijn. Het HGW verzamelt allerlei oude objecten, die ofwel in deze kamer of in een depot worden opgeslagen.

De vertelbankjes zij ook het werk van HGW

Pontificaal in de oudheidkamer staat de oude burgemeestersstoel, die jarenlang de zetel van de burgemeester was in de raadszaal. "Over onze collectie mogen we echt niet klagen, het depot barst al bijna uit zijn voegen. Ook met ongeveer vijfhonderd leden heeft het genootschap veel draagvlak binnen de bevolking", constateert de Jong.

Het genootschap organiseert allerlei lezingen en excursies om de historie van het dorp zichtbaar en bekend te krijgen. Er wordt een tijdschrift uitgegeven en er wordt gewerkt aan een lessenpakket voor de basisscholen in Waddinxveen. Op deze manier moet de lange ontstaansgeschiedenis van Waddinxveen aan de kinderen verteld worden.

"1233 wordt gezien als 'geboortejaar' van het dorp. Als gevolg van ontginningen in de 19e eeuw groeide het dorp flink", legt Revoort uit. "Die ontginningen konden echter alleen in de zomer, 's winters was het hiervoor te nat. In de winter zijn deze mensen zich bezig gaan houden met werk in allerlei speelgoed- en meubelfabrieken, waardoor Waddinxveen steeds meer groeide."

Daarnaast zijn de vertelbankjes - bankjes met panelen met oude foto's erop - ook het werk van het HGW. En in september wordt een zogenaamde 'burgemeestersconferentie' gehouden. Verschillende burgemeesters die Waddinxveen heeft gehad geven hier een lezing over de geschiedenis van het dorp, en wat het betekent Waddinxvener te zijn. Ten slotte wordt er binnenkort op de Promenade een expositie over de geschiedenis van Waddinxveen verwacht.

Voor de toekomst van het genootschap wordt gehoopt op een groter, beter bereikbaar pand. "Een eigen centrum en ontmoetingsplaats van waaruit we mensen bekend kunnen maken met de historie van Waddinxveen", dat is de wens van Revoort. De Jong beaamt dat. Aan materiaal en verhalen uit de oude doos is in elk geval geen gebrek.