Logo hartvanwaddinxveen.nl
De waterspeelplaats op het parkeiland werd geopend.
De waterspeelplaats op het parkeiland werd geopend. (Foto: Nicole Lamers)

Team van parkwachters houdt de wacht

  •   160 keer gelezen

Waddinxveen – Het parkeiland in de wijk Triangel krijgt steeds meer vorm. Op dinsdag 27 maart werd er een waterspeelplaats geopend. Om te zorgen dat het park voor iedereen gezellig en aangenaam blijft, wordt de komende twee jaar een team van parkwachters ingezet.

Door David Zandbergen

"Het is in een park als dit altijd van groot belang om de balans te vinden", legt landschapsarchitect Marie-Laure Hoedemakers uit. Zij heeft samen met enkele collega's het parkeiland ontworpen. "Enerzijds moeten er voldoende activiteiten in een park zijn, anderzijds wil je het park niet helemaal volstoppen met fitnessapparaten en speeltoestellen."

Met de nieuwe waterspeelplaats, de klimjungle die er al stond en het sportveldje hoopt ze een park ontworpen te hebben waar kinderen van alle leeftijden terecht kunnen. Het park is nu, op één sport- en fitnessplek na, volledig afgerond. Het park is te vinden aan de parklaan. Wanneer de wijk Triangel helemaal afgerond is, zal het eiland centraal in de wijk liggen.

Hoedemakers wijst op een heuvelrug die aan de westkant van het eiland is aangelegd. "In deze regio heb je veel te maken met zuidwestenwind. Door deze kleine heuvels aan te leggen, komen de speelplaatsen meer uit de wind te liggen. Daarnaast is het fijn dat je hierdoor niet in één blik het park kan overzien, dan lijkt het park groter." Bovenop de heuvels zijn verschillende vormen van begroeiing aangebracht. "Het is essentieel voor de vorming van het park dat die begroeiing niet wordt aangetast, doordat er mensen doorheen gaan lopen."
Deze laatste opmerking was in het bijzonder gericht aan de parkwachters die ook bij de opening aanwezig waren. Binnenkort gaan in totaal acht parkwachters vier dagen per week rondes door het park maken. Het doel van de parkwachters is om de bezoekers van het park aan te sporen om het gezellig, schoon, veilig en heel te houden.
Zij houden onder andere in de gaten of de (geluids)overlast binnen de perken blijft en of hondenbezitters hun huisdieren op de daarvoor bestemde plekken uitlaten. Honden mogen alleen in de buitenste ring van het park worden uitgelaten. Het middengedeelte van het park, waar ook de speeltoestellen zich bevinden, is verboden terrein voor viervoeters. Wanneer de parkwachters een bezoeker aanspreken die zich niet helemaal aan de regels houdt, delen zij een kaartje uit. Hierop staan kort de huisregels van het park vermeld: regels voor het uitlaten van honden, scooterverbod, en een verzoek om na zonsondergang het geluidsniveau te beperken en het afval op te ruimen.

Het team van parkwachters bestaat uit Waddinxveners. Het werk kan gezien worden als tegenprestatie in ruil voor de financiële hulp die zij van de gemeente ontvangen. "Het is de bedoeling dat in elk geval de komende twee jaar een wisselend team van parkwachters actief is." Runaldo Vreugd is coördinator van de parkwachters en zal de komende tijd regelmatig als parkwachter in het park te vinden zijn: "door onze aanwezigheid willen we rust creëren. Daarnaast vind ik het ook fijn om op deze manier lokaal betrokken te zijn."

Meer berichten