Afbeelding

Humor in de Gouden Eeuw

Cultuur 206 keer gelezen

Waddinxveen – Op initiatief van de Waddinxveense Kunst Kring verzorgt Patricia Huisman donderdag 18 januari om 19.30 uur een lezing met als thema 'De kunst van het lachen; humor in de Gouden Eeuw'.

De lezing wordt gehouden naar aanleiding van de tentoonstelling van zestig topstukken van onder andere Rembrandt, Frans Hals en Jan Steen, die tot zondag 18 maart te zien is in het Frans Hals museum in Haarlem.

Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy's, vrolijke dronkaards, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lastige dames; zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Frans Hals wordt vaak gezien als 'de meester van de lach'. Als geen andere schilder uit de Gouden Eeuw wist hij in zijn portretten een levendigheid aan te brengen waardoor het lijkt of zijn modellen zo uit het verleden naar het nu kunnen overstappen.
De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu, eeuwen later, zijn de grappen uit de Gouden Eeuw soms lastig te ontrafelen. In de afgelopen twintig jaar is hier veel onderzoek naar gedaan en de onderzoekers beginnen zicht te krijgen op de volle breedte en diepte van de humor in de zeventiende eeuw.

De lezing vindt plaats in de Immanuëlkerk aan de Prinses Beatrixlaan 2. De toegang voor leden en donateurs is vrij; niet-leden betalen 5 euro.