1,4 miljoen euro voor betere bescherming boerenlandvogels
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Een kievit in het land.</p>

Een kievit in het land.

(Foto: Pixabay)

1,4 miljoen euro voor betere bescherming boerenlandvogels

  •   keer gelezen   Landbouw / Visserij

Den Haag/regio - Het actieplan ‘Boerenlandvogels 2019 - 2020’ kan volgend jaar rekenen op geld van van de provincie Zuid-Holland. Dat hebben de Provinciale Staten woensdag 11 november besloten tijdens de behandeling van de begroting voor 2021.

Een voorstel daartoe werd op initiatief van GroenLinks gezamenlijk ingediend door negen partijen. Het actieplan is opgesteld om weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit te versterken en te beschermen. En dat is niet voor niets. 

De zogenoemde ‘boerenlandvogelbalans 2020’ en andere rapporten laten zien dat vogels op het boerenland sinds 1990 met bijna 70 procent zijn afgenomen. Ariëtte Kasbergen, woordvoerder van GroenLinks Zuid-Holland: “Wij zijn ontzettend blij dat dit voorstel breed gedragen wordt in de Provinciale Staten. Met dit geld kan het actieplan Boerenlandvogels verder worden uitgevoerd en versterken we samen de biodiversiteit in Zuid-Holland.”

Het actieplan werd al in 2019 ondertekend door acht partijen, daarna zijn natuurorganisaties, agrarische collectieven en vrijwilligers samen met de provincie aan de slag gegaan om het plan tot stand te brengen. Het programma loopt tot en met 2027, maar de financiering dreigde weg te vallen. In 2021 is een bedrag van minimaal 1,4 miljoen euro nodig om het programma op een verantwoorde manier te laten doorlopen.

Meer berichten