Afbeelding
Foto: archief

Geen carbidschieten bij jaarwisseling

Algemeen 498 keer gelezen

Waddinxveen – Er komt zo goed als zeker een verbod op carbidschieten tijdens oud en nieuw in Waddinxveen. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis zei in de gemeenteraadsvergadering op woensdag 25 november een groot voorstander te zijn van zo’n verbod.

Hij reageerde daarmee op vragen van Halvard Jan Hettema, raadslid van PvdA/GroenLinks. Hij wees op de risico’s die er zijn met het carbidschieten, ook wel melkbusschieten genoemd. Bij carbidschieten wordt calciumcarbide in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en natgemaakt. Het zich vormende ethyn wordt ontstoken en ontploft met een knal, waarbij de deksel uit de bus schiet en tientallen meters verderop terecht kan komen.

“In sommige regio’s is het een traditie, die zitten er anders in dan de regio’s waar het geen traditie is”, zei Nieuwenhuis. “Daarom ook ben ik voor een verbod.” Het verbod moet nog wel worden vastgelegd in de plaatselijke verordening, die ook nog langs de gemeenteraad (op 15 december) moet.

Waddinxveen was aanvankelijk van plan om tijdens de jaarwisseling een gedeeltelijk vuurwerkverbod met vuurwerkvrije zones in te stellen. Nu er een eenmalig landelijk vuurwerkverbod komt, is dat niet meer van toepassing. Carbidschieten valt niet onder het landelijke vuurwerkverbod.

De gemeente is samen met de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk aan het kijken of er voor de jeugd tijdens de jaarwisseling activiteiten georganiseerd kunnen worden. Voorwaarde is wel dat deze coronaproof zijn. “Wellicht dat er iets online komt”, liet wethouder Brigitte Leferink weten.