Hefbrug in Waddinxveen.
Hefbrug in Waddinxveen. Archieffoto

Provincie na inspectie: bruggen kunnen drukte aan

Algemeen 219 keer gelezen

Boskoop/Waddinxveen - De provincie heeft het beeld dat de meeste bruggen de belasting van het flink toegenomen verkeer, goed aankunnen. Zij komt tot deze conclusie na een versnelde inspectie. 

Het dagelijks provinciebestuur liet de versnelde inspectie uitvoeren na aanbevelingen uit een onafhankelijk onderzoek naar het onderhoud aan de hefbrug in Boskoop. Deze hefbrug moest in oktober 2019 per direct worden afgesloten omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. 

De provincie wilde hierna zeker weten hoe het met de andere 84 bruggen in Zuid-Holland is gesteld. Na een versnelde inspectie blijken 76 bruggen goed bestand tegen de toegenomen verkeersbelasting. Van vijf andere bruggen wordt de staat naar verwachting eind dit jaar bekendgemaakt. “Goed om te zien dat steeds inzichtelijk wordt hoe onze 84 bruggen ervoor staan”, stelt gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer. “Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat we er nog niet zijn.” 

Momenteel kijkt de provincie hoe het werk aan alle bruggen en sluizen wordt uitgevoerd en wat er eventueel aan verbeterd kan worden. De looptijd van de versterkingsaanpak is vier jaar en de kosten worden geschat op 2,6 miljoen euro. 

Onlangs zijn ook afspraken gemaakt over het werk aan de hefbrug in Waddinxveen. Dat werk bestaat uit de brug beter beschermen tegen roest, het aanbrengen van een windverband voor de stabiliteit, het vervangen van haal- en neerlaatkabels en het verhelpen van aanrijdschade aan het brugdek. De uitvoering staat gepland tussen zaterdag 26 juni en zondag 25 juli 2021.